Sfaturi de bun simt pentru makeup artistii DE Facebook!

In primul rand as vrea sa stabilim un lucru: aceasta postare nu este creata ca sa arunce cu rosii in fetele aflate la inceput ci strict cateva sfaturi simple prin care sa iti castigi credibilitate si sa iti creezi o imagine reala pentru cliente.
Le-am numit “de bun simt” pentru ca pe Facebook si in mediul asta online ne permitem sa nu fim chiar noi insine din diverse motive.

Stiu, sa fii makeup artist este deja un trend, iar noi nu putem sa trecem pe langa asa chiar ca gasca prin apa. Apar pe zi ce trece makeup artisti si concurenta este mare, stiu! E greu, tare greu, dar un drum incet este si cel mai sigur.

1. Constientizati ca orice faceti gresit in mediul online va poate afecta real in mediul off-line. Imaginea proiectata online trebuie sa aiba temei si in realitate caci altfel nu vei avea credibilitate.

2. Structureaza-ti foarte bine portofoliul astfel incat sa fie usor vizibil pentru posibilele cliente

3. Mergi la cat mai multe manifestari de profil. Aaaaa nu esti din Bucuresti? Si ce daca! Sunt sigura ca daca vrei poti! Vreti un exemplu concret in acest sens? Ana Preda este din Timisoara si a venit la Makeup Fest 2014, a fost la Creative Art Show 2014 si sunt sigura ca o sa mai vina!
Roxana Armeana este din Sibiu si a facut scoala de machiaj in Bucuresti, a venit la Makeup Fest 2013 si 2014. A fost si la Imats 2014.
Mirela Niculai a vrut sa invete tehnica acuarelei de la Luciana Sasu si s-a dus la Iasi!
Stiu cu certitudine ca au participat la mult mai multe evenimente de profil, eu spun numai despre cele de care stiu sau m-am intersectat cu ele. Mai stiu cu certitudine ca nu sunt singurele. Tu ce scuza ai?

4. Daca nu aveti o diploma care sa ateste ca sunteti make-up artisti, evitati sa va numiti asa. Nu este nici legal conform legislatiei din Romania si nici etic fata de client. Nu neg ca mediul asta tine de artistic si poate ai un talent exatraordiar, dar gaseste alte modalitati sa te evidentiezi in fata celorlalti ( cu sau fara diploma)

5. Daca ai o pagina activa pe Facebook ( fan page sau profil personal ) si prestezi servicii de machiaj ( pentru ca in alte domenii nu ma bag sa imi dau cu parerea ) NU pune la profil o poza cu un machiaj care nu iti apartine. Aici fac referire si la pozele de brand. Si mie imi plac look-urile Dior sau Make Up For Ever, dar nu le pun la profil.
Poate ca scopul nu este sa “pacalesti” clientul, chiar daca exact asta faci. Daca iti place sa colectionezi look-uri frumoase poti crea un album inspirational si poti chiar recrea anumite look-uri fara sa fii arata cu degetul.
Acest lucru se aplica si la statusuri destepte. Daca iti place, da un share sau pune cu citat, dar nu iti insusi vorbele, care nu sunt ale tale.

4. Nu pune la profil / cover photo kitul tau de machiaj murdar! Stiu, sunt muncite pana la ultimul strop si tu esti mandra de asta, dar nu iti va face cinste pentru ca o clienta care intra pe profilul tau ori fuge repede, ori risti  sa creada ca nu ai o prietenie frumoasa cu igiena.

6. Ganditi din perspectiva clientului; tu daca ai cauta un MUA si ai vedea oricare dintre “greselile” de mai sus te-ai alege fara ezitare?

7. Produsele de machiaj si brandurile din kit! Un subiect tare sensibil, dar zau ca nu vad un makeup artist ca machiaza cu produse mass-market. De acord, sunt bune produsele, sunt interesante, dar pentru machiajul de zi cu zi; in nici-un caz pentru machiaj profesional. Stiti, se numeste machiaj profesional pentru ca este realizat de profesionisti cu produse profesionale.
Sunt de acord ca in anumite produse de kit nu merita sa investesti atat de mult, dar nu extinde paleta mai departe de ruj si mascara. Cam asta este limita maxim admisa din punctul meu de vedere.

8. Nu critica public munca unui coleg! Fiecare are stilul lui, tehnica lui si nu are rost sa aducem in discutie propria lui viziune!

9. Nu va amestecati copiii in asta! Lasati poze cu copii pe profilul personal sau in albume special concepute si delimitati foarte bine aceste segmente. Mie nu imi place ( chiar ma stramb! ) cand vad pe o pagina a unui make-up artist copilul jucandu-se cu fardurile sau mai rau… adormit cu pensulele in mana. Mi se pare asa o campanie, manipulare ordinara. Daca este un instantaneu haios pot trece peste este Ok, dar nu asa ostentativ!

10. Nu va manifestati public frustrarile referitoare la cliente neserioase, la “nesimtirea ” lor ca nu vin nici cand este gratis, ca fac aia sau pe ailalta. Sunt clientele tale si cu o astfel de atitudine le-ai pierdut pe vecie atat pe ele cat si eventualele recomandari.

Nu mai imi vin in minte alte chestiute d`astea de Facebook. Oameni buni, multe cliente chiar va numesc “Makeup artisti DE Facebook” si asta este motivul pentru care am tinut sa fac aceasta postare si am si numit-o asa. Repet, nu o luati in nume de rau ci incercati sa fiti PRO de dimineata pana seara.

Pana data viitoare,
Kisses from Dana!

admin

22 Comments

  1. Superb articol si bine punctat. Si eu sunt pasionata de make-up, lumea spune ca sunt talentata si imi doresc mult sa fac o cariera din asta. Insa nu ma numesc si nu imi voi spune make up artist pana nu o sa am cel putin o diploma care sa ateste acest lucru.
    Stiu ca e un domeniu in care sunt fete ce au un talent nativ si sunt autodidacte si reusesc fara nici un curs sa faca lucruri minunate insa si ele se pot perfectiona la un curs autorizat. Eu sunt de parere ca este un domeniu in care e mereu de invatat. Daca vrei sa ajungi cel mai bun…trebuie sa inveti de la cel mai bun. Cel putin eu asa vad lucrurile.
    Imi permit sa adaug si pct 11. Incetati sa mai mergeti pe la tot felul de cursuri obscure tinute de diverse persoane ce nu au pregatirea necesara sa iti predea tie ceva. Si mai dau si cate 5-10 mil pe "curs" de 3 zile in urma caruia nu ai nimic la mana. Daca vrei sa te perfectionezi mergi fuguta la seminarii ale make=up artistilor recunoscuti, ce au o diploma de trainer etc. Ca sa fim seriosi…nu o sa te invete Antonia/Andreea/Alina (sau mai stiu eu ce nume) ce te invata Mirela Vescan, Alex Abagiu, Diana Ionescu sau orice make-up artist recunoscut ce la un simplu google search gasesti liste intregi ale marilor colaborari de pana acum. Cel putin eu una prefer sa invat ceva de la cineva ce a machiat la Cannes, nu asistentele lui Capatos.
    Pupici Tina

    • Multumesc pentru comentariu Tina si mult succes. Nu diploma te face MUA, dar iti da un statut pe care nimeni nu o sa il poata contesta.

  2. Eu tin foarte mult la partea de igiena si de respectare a confortului clientei, sunt make-up artist foarte incepator si tu stii , Dana, ca pe meseria asta ai de invatat si pana la 100 de ani pentru ca inseamna creativitate si emotie aplicate pe fata umana. Totusi, baza de la care pornesti trebuie sa fie foarte solida si sa treci printr-o scoala si un examen avizat de doua ministere eu cred ca este mai mult decat o chestie de bun simt. Partea creativa, asa cum ai zis si tu, ai timp sa o tot dezvolti, sunt maestri in domeniu care fac Master Class-uri unde poti merge. Mai este si partea aia de talent nativ, il ai sau nu. Dar totul pleaca de la baza. As mai zice ca meseria asta tine mult si de practica, eu personal am vazut ca daca am o saptamana de pauza fara sa machiez, simt nevoia urgent sa pun mana pe pensula si machiez pisica daca nu am pe cine :). Glumesc, exersez pe mine :). Sa stii ca de multe ori clientele mele sunt surprinse de diverse chestii – gen ca folosesc periute de mascara de unica folosinta si imi spun cum se duc in alte parti si…. mascara trece de la o clienta la alta fara sa treaca macar printr-un proces de dezinfectare basic cu spray special. Sunt lucruri pe care nu ai de unde sa le stii si din pacate cele care fac meseria asta fara o baza serioasa, transmit mesaje gresite. Desi la mine meseria de MUA este ceva secundar si de hobby, tot am zis ca o sa scriu ceva macar pe tema lucrurilor elementare pe care ca si client sa le verifici cand mergi undeva sa fii machiata. Daca clientele vor fi mai pretentioase si informate, cazuri ca acesti MUA de Facebook nu vor mai avea atata succes. Bun articol, chiar l-am citit de doua ori :).

    • Saru`mana mult de tot. Asa este … baza trebuie bine pusa la punct si poti dupa sa te dezvolti pe partea de creativitate si tehnici noi.

  3. Bun articol, mi-a placut 😉 Eu sunt in extrema cealalta, sunt make-up artist dar doar cu numele :)) Am terminat cursul in 2011 dar abia acum ma apuc timid de treaba. Tu ai facut cursul la Kruger Brent?

  4. Ne placeee! Sunt de acord cu ce ai scris, Dana! 🙂 Viata personala e una, cea profesionala e alta. Nu trebuie amestecate, fiindca distrag atentia de la esential, zic eu. 🙂

  5. imi place mult de tot iti dau dreptate Dana cu ce ai scris in articol,nu amesteci veata personala cu cea profesonala asa este bravo scumpa mea tot asa sa o ti

  6. Foarte bun articolul!In ziua de azi,conteaza mult si imaginea din mediul virtual.Si ai mare dreptate,nu-i ok sa-ti induci posibili clienti in eroare cu poze de la Mac sau Dior.

  7. Ce articol interesant! Sa stii ca imi place cum ai punctat aceste aapecte…e important sa ai o igiena corecta si stricta! Este important sa ai o diploma pt a te numit MUA…e exact cum.ai mentionat! Bravo! 🙂

  8. eu una sunt sigura ca fenomenul va exista intotdeauna
    mai nou observ ca daca ai un blog de beauty, imediat faci un cursulet de make-up si te-ai facut make-up artist :)) ce mai conteaza ce urmeaza dupa si ca in meseria asta trebuie sa faci cursuri cam toata viata; sunt foarte foarte putine persoane care chiar sa faca treaba ulterior (cum e Ioana de mai sus); fanii sa traiasca!
    insa cred ca fiecare primeste machiajul pe care il merita
    clienti exista pentru oricine, dar depinde ce clienti
    daca nu te informezi este strict responsabilitatea ta pe ceea ce dai bani
    de aceea multe Marii vor aparea dar vor si disparea

  9. F bun articol. Si eu am apelat la o asa zisa make up artista pe nume Elena Luiza Bratu. Exact cum ai spus toate ustensilele din trusa ei erau extrem de murdare. Machiajul ei a inceput sa curga dupa 2 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *